Rekrutering fase 2 studie voor AIT-101 bij patiënten met C9orf72 mutaties

21-02-2022

AI Therapeutics is gestart met een Fase 2 klinische studie voor AIT-101 (apilimoddimesylaat) als een potentiële orale behandeling voor ALS geassocieerd met C9orf72-mutaties.

De studie (NCT05163886) rekruteert momenteel in het Massachusetts General Hospital enzal naar verwachting binnenkort worden geopend op locaties in Iowa en Maryland. Onderzoekers zijn van plan om in totaal 12 volwassen patiënten in te schrijven, waaraan willekeurig AIT-101 of een placebo toegediend zal worden tweemaal per dag gedurende drie maanden. Allen zullen doorgaan met hun standaardbehandeling. Patiënten die deze 12 weken durende studie voltooien, komen in aanmerking voor de open-label verlenging, waar ze allemaal gedurende drie maanden met AIT-101 zullen worden behandeld.

De belangrijkste doelstellingen van de studie zijn het evalueren van de veiligheid, tolerantie en biologische effecten van AIT-101, waaronder veranderingen in ziektemarkers. Invaliditeitsprogressie, gemeten via de ALS Functional Rating Scale Revised (ALSFRS-R), en veranderingen in de long gezondheid en cognitieve functie zullen ook worden onderzocht.

"We zijn verheugd dat we onze eerste klinische studie voor AIT-101 bij ALS-patiënten hebben gestart en zijn optimistisch dat het de mogelijkheid heeft om het verloop van deze vreselijke ziekte te veranderen," zei Murat Gunel, MD, voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van AI Therapeutics en voorzitter van de afdeling neurochirurgie aan de Yale University, in een persbericht.

Defecten in het C9orf72-gen behoren tot de meest voorkomende genetische oorzaken van ALS, zijn goed voor 50% van de erfelijke gevallen en 10% van de sporadische gevallen. C9orf72 draagt instructies voor een eiwit met dezelfde naam dat nodig is voor de productie van lysosomen - celorganellen die defecte of ongewenste moleculen afbreken - in motorneuronen. Een gebrek aan een werkend C9orf72-eiwit kan resulteren in de ophoping van toxische eiwitten.

AIT-101 is een selectieve PIKfyve-kinaseremmer die ontworpen is om het aantal lysosomen te verhogen en zo bestaande toxische eiwitklonters op te ruimen en te voorkomen dat er nog meer worden gevormd. AIT-101 activeert de transcriptiefactor TFEB, die door AI Therapeutics "de voornaamste regulator van de lysosomale biogenese productie" wordt genoemd. Het is bekend dat TFEB in de hersenen van ALS-patiënten op lagere niveaus voorkomt, en de activering ervan zal naar verwachting leiden tot de verwijdering van de schadelijke eiwitten.

"AIT-101 gebruikt een nieuwe aanpak om de abnormale eiwitaggregaten te verwijderen die leiden tot degeneratie van motorneuronen," zegt Katharine Nicholson, MD, neuroloog en onderzoeker van de klinische ALS-studie aan het Sean M. Healey Centrum voor ALS in het Massachusetts General Hospital in Boston.

"De studie is ontworpen om AIT-101 te evalueren in deze subpopulatie van ALS-patiënten met een C9orf72-mutatie, voorafgaand aan de overweging van een grotere studie in de bredere ALS-populatie," voegde ze eraan toe. Deze patiëntengroep stelt onderzoekers in staat om "effectief de afbraak te meten van eiwitten die specifiek zijn voor de C9-herhaal uitbreiding en van eiwitten die worden aangetroffen bij alle mensen met ALS".

AIT-101 werd oorspronkelijk geïdentificeerd als een mogelijke ALS-behandeling door het op kunstmatige intelligentie gebaseerde platform van AI Therapeutics, Guardian Angel genaamd. Het platform synthetiseert openbare en eigen gegevens over geneesmiddelen en ziekten om nieuwe indicaties te vinden tussen de chemische producten van het bedrijf. De kandidaat werd aanvankelijk getest als een behandeling voor lymfeklierkanker.

"AIT-101 is een veelbelovende molecule omdat het ongelooflijk specifiek is voor zijn doelwit, PIKfyve kinase, en veilig is gedoseerd bij honderden patiënten in andere klinische studies," zei Gunel.

Een tussentijdse analyse van de veiligheid en andere fase 2 proef maatregelen is gepland en zal worden uitgevoerd door een onafhankelijke proef monitoringsraad.

Vertaling: Ann Bracke
Bron: ALS News Today
 

Share