Second Opinion

← ga terug naar Diagnose

Second-O of een tweede opinie bij een andere arts.

De patiënt beslist zelf!

Beschouwt mijn specialist het als een blijk van wantrouwen wanneer ik een andere arts raadpleeg om ook een andere klok te horen? Met dit antwoord draait men niet rond de pot: ja, het zou kunnen. Maar dat is dan het probleem van die arts en niet jouw probleem als patiënt. 

Het kan nuttig zijn een tweede opinie te kennen. Daarom biedt de mutualiteit dit plan aan onder de naam Second-O.

Bij een adviserend geneesheer zeggen de mensen vaak: mijn gewone arts mag niet weten dat ik ook naar een andere arts ben geweest, schrijf dat niet in uw verslag. Weet je, als patiënt beslis je zelf welke relatie je hebt met je arts: een open relatie of mondje dicht. Maar het is duidelijk dat je alle baat hebt bij een goede en vertrouwde omgang met je huisarts. Dat lijkt in alle geval een gulden regel. Hoe dan ook denken we dat artsen toch de rol hebben om de patiënten erop te wijzen dat ze gerust een tweede opinie kunnen inwinnen vooraleer een beslissing te nemen over een behandeling of ingreep. De tijd is voorbij dat de dokter bepaalt wat er met jou moet gebeuren. Beslissingen ontstaan immers in samenspraak, waarbij de patiënt het laatste woord heeft.Het tweede advies dat je met Second-O kan halen, wordt teruggekoppeld naar je andere arts.Empowerment

Wordt die raad ook gegeven?

Ja, adviserende geneesheren stellen dat mogelijks aan mensen voor. Vraag eens bij iemand anders een advies. Indien je als patiënt vragen hebt bij een behandeling die je behandelend arts voorschrijft en je dus niet overtuigd bent van zijn argumenten, haal je best een tweede opinie. Uiteindelijk beslis jij als patiënt toch zelf wat er zal gebeuren, jij laat dingen toe of niet toe, jij kiest voor die soort behandeling of jij kiest er niet voor. Je moet je dus goed informeren. Twijfel je over een voorgestelde oplossing, zoek dan verder tot je overtuigd bent. Vaak gaat het immers over belangrijke behandelingen: kies ik voor chemotherapie of niet? Laat ik mijn borst amputeren of niet? Ga ik voor een oogoperatie of niet? Je zal zelf kiezen wat gedaan, zeker als het eerste en het tweede advies niet gelijklopend zijn. Je huisarts kan je daarbij ongetwijfeld helpen.De procedure van Second-O past precies in het sterker en mondiger maken van de patiënt.Voor welk soort aandoeningen of voorvallen is een tweede opinie aangewezen?


Dat beslis jij zelf als patiënt. Langs alle kanten wordt er gesproken over het empowerment van de patiënt: de patiënt in staat stellen zelf te beslissen over zichzelf. Zich goed informeren door bijvoorbeeld een tweede opinie hoort daarbij. En de procedure van Second-O past precies in dat empowerment.

Zijn er binnen de geneeskunde zoveel problemen gesignaleerd dat ‘een tweede opinie’ een prioriteit is geworden in de dienstverlening?

Er is misschien niet direct een probleem, maar wel een ontwikkeling om iets dergelijks te organiseren, te vermarkten. Je kunt nu al bij commerciële firma’s een second opinion kopen. Maar het kan beter; het tweede advies dat je met ons Second-O kan halen, wordt teruggekoppeld naar je behandelende arts en niet zomaar bij jou in de brievenbus gestopt met de mededeling dat dit het oordeel is van die specialist daar in Azië of Amerika of ik weet niet waar. Wij hebben hier voldoende gespecialiseerde kennis en uitstekende deskundigheid in België. Daarom wordt gekozen om voor Second-O samen te werken met het Universitair Ziekenhuis in Leuven, beter bekend als Gasthuisberg, dat trouwens ook beschikt over een breed netwerk in heel Vlaanderen en daardoor ook andere specialisten kan inschakelen.”

 

Komt Second-O als extra troef ook van pas bij wervende voorlichting en reclame voor ziekenfondsen?

Ja, waarom niet, als het een goed en dienstbaar product is. Maar wees gerust, het voordeel voor reclamevoering is nooit een overweging geweest bij de voorbereiding en installering van Second-O.

 


Voordelen van Second-O

Je krijgt advies van onafhankelijke topspecialisten in hun vakgebied, gekozen op basis van hun expertise met betrekking tot jouw aandoening.

De volledige procedure is eenvoudig en snel.

Je moet geen nieuwe medische onderzoeken ondergaan om een tweede medisch advies te bekomen (het advies kan wel inhouden dat je best bijkomende onderzoeken laat doen).

Je krijgt meer duidelijkheid over de diagnose en de behandeling van jouw aandoening.

Je kan eventuele onnodige kosten en risico’s vermijden.

Het tweede advies is complementair aan dat van je behandelende arts.

De relatie met je behandelende arts blijft gevrijwaard.

Het advies is volkomen vrijblijvend, je beslist zelf welk gevolg je er aan geeft.

Je krijgt altijd een geschreven advies.

Je privacy is steeds gegarandeerd.

De kosten van het advies worden, op een administratieve kost van 30 euro na, ten laste genomen door CMHospitaalplan.

Share