Vragen aan Prof. Robberecht

1. Hoe ver staat het ALS onderzoek in Finland?

De Finse professor Paivi Liesi heeft nog geen resultaten vrijgegeven, daar het onderzoek nog in het begin stadium zit om al daadwerkelijke conclusies te kunnen trekken. Wat we wel weten is dat het onderzoek nagaat welke stoffen de doorgankelijkheid van calcium in de receptoren zouden kunnen veranderen. Niet meer of niet minder. Het Finse onderzoek is - volgens prof Robberecht - gericht op de vaststelling dat een receptor op het motorneuron teveel calcium uit het glutamaat doorlaat naar het neuron.

Door een middel te vinden om invloed uit te oefenen op steuncellen in de buurt van het neuron zou de receptor de doorlating van calcium beter moeten doseren. De Finnen hebben hun onderzoek nog niet gepubliceerd in de wetenschappelijke vakliteratuur. Wel is er een persbericht en informatie op hun website, maar dat is niet hetzelfde.

2. Zijn de onderzoekmethodes van de KU Leuven door de hele wereld of enkel in Leuven?

Onderzoek naar ALS gebeurt op verschillende plaatsen over heel de wereld. De onderzoeken en resultaten worden uitgewisseld.

Alvorens een medicijn kan worden gecommercialiseerd moeten er 4 fasen worden doorlopen:

Fase 1: wat zijn de effecten op cellen in schaaltjes, …?

Fase 2: deze bevindingen moeten worden nagegaan in diermodellen zoals muizen, ratten, … Er moet worden gekeken welke de oorzaken van de ziekte zijn en welke behandeling hiervan is.

Fase 3: Alvorens op mensen uit te testen eist de wet om verder proeven te ondernemen op grotere dieren.

Fase 4: onderzoek op mensen in een klinische omgeving. Dit houdt in dat er vergelijkingen worden gemaakt tussen een groep die het medicijn krijgt en een groep die met een nepmiddel wordt behandeld. Zelfs de geneesheer weet niet wie hij met wat behandeld om de resultaten zo objectief mogelijk te kunnen opstellen.

Soms worden er uitzonderingen gemaakt bv bij ALS en kan men sneller overgaan tot onderzoek op de mens.

Share