Patiënten krijgen hun eerste doses in het SLS-005-onderdeel van het HEALEY ALS-Platformonderzoek

14-03-2022

In het raam van een fase 2/3-studie is men begonnen met het toedienen van doses SLS-005, de infusietherapie van Seelos Therapeutics om ALS af te remmen. De studie vormt het vijfde onderdeel van het HEALEY ALS-Platformonderzoek, dat uit meerdere regimes bestaat.
De studie (NCT05136885) wil 160 mensen met familiale of sporadische ALS rekruteren en maakt deel uit van het ruimere HEALEY-onderzoek (NCT04297683). Dat test momenteel al vier andere potentiële ALS-behandelingen in verschillende sites in de VS.
De gelijktijdige evaluatie van SLS-005 en andere kandidaten kan leiden tot een snellere ontwikkeling van veelbelovende behandelingen en kost minder dan onderzoek naar één enkele therapie.
“De start van dit onderzoek is een hele prestatie voor Seelos en het is een hele eer deel uit te maken van het HEALEY ALS-Platformonderzoek. We kijken ernaar uit deze therapie, die zich in onderzoeksfase bevindt, aan te bieden aan mensen die lijden aan deze slopende ziekte”, zegt Raj Mehra, PhD, voorzitter en CEO van Seelos, in een persbericht.

Seelos mikt met dit fase 2/3-onderzoek op registratie. Dat wil zeggen dat positieve bevindingen op het gebied van veiligheid en efficiëntie de aanvragen tot regelgevende goedkeuring van SLS-005 zullen ondersteunen.
De deelnemers worden volgens een 3 op 1-ratio willekeurig toegewezen aan wekelijkse intraveneuze infusies van SLS-005 (120 patiënten) of een placebo (40 patiënten). De behandeling duurt 24 weken, zowat zes maanden dus.
Het primaire doel is na te gaan of SLS-005 het ziekteverloop vertraagt, zoals dat na 24 weken wordt gemeten door de Gereviseerde Functionele Meetschaal voor ALS (ALSFRS-R). Veranderingen vanaf de basislijn (de start van de studie) op het gebied van spierkracht, levenskwaliteit, de longfunctie en de veiligheid zullen eveneens worden beoordeeld.

Het ontwerp van de studie — de lengte, het aantal deelnemers, de behandelings/placebo-ratio, enz. — stemt overeen met dat van de andere studies in het HEALEY-onderzoek. Om de onderzoeksgegevens beter te onderbouwen, worden de bevindingen van de placebogroep verdeeld over de onderdelen van het onderzoek.

“Onze samenwerking met Seelos zal nagaan hoe efficiënt SLS-005 is en dankzij het platformmodel zullen we sneller antwoorden vinden omdat de gegevens en de infrastructuur worden gedeeld met de andere regimes van het onderzoek”, zegt Merit Cudkowicz, MD, hoofdonderzoeker van het HEALEY-onderzoek, en hoofd Neurologie en directeur van het Sean M. Healey & AMG Center for ALS aan het Massachusetts General Hospital.
Het actieve ingrediënt van SLS-005 is trehalose, een suikermolecule die tot de hersenen kan doordringen en autofagie stimuleert — het proces waardoor cellen oude of beschadigde eiwitten en componenten verwijderen, zodat hun toxische opstapeling wordt vermeden.
Preklinische studies toonden aan dat SLS-005 met ALS geassocieerde eiwitten helpt te verwijderen – met name TDP-43 en SOD1, waarvan we weten dat ze zich tot dusdanige toxische niveaus ophopen dat zenuwcellen worden beschadigd en afsterven. Uit de gegevens bleek ook dat de behandeling mogelijk het ziekteverloop uitstelt en zenuwcellen van schade vrijwaart.

SLS-005 kreeg van het Voedsel- en Geneesmiddelenagentschap van de VS en het Europees Geneesmiddelenbureau een weesgeneesmiddeltoewijzing, die het proces dat leidt tot de ontwikkeling van therapieën voor zeldzame ziektes moet versnellen.
De kandidaten voor het HEALEY Platformonderzoek worden geselecteerd door een groep van ALS-experten en leden van een evaluatiecomité. SLS-005 kreeg groen licht als vijfde onderdeel in september 2021. De andere vier behandelingen zijn: CNM-Au8 (NCT04414345) van Clene Nanomedicine; verdiperstat (NCT04436510) van Biohaven Pharmaceuticals; zilucoplan (NCT04436497) van UCB; en pridopidine (NCT04615923) van Prilenia Therapeutic. De rekrutering voor deze vier studies is volledig afgerond.
“We zullen nu te weten komen hoe veilig en efficiënt SLS-005 is voor mensen met ALS. Dat is een belangrijke stap voorwaarts”, zegt Cudkowicz in een afzonderlijk persbericht.
“We zijn alle deelnemers aan het HEALEY ALS-Platformonderzoek dankbaar. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen in het raam van deze veel snellere en efficiëntere benadering”, zo voegt Cudkowicz hier nog aan toe.

Vertaling: Bart De Becker
Bron: ALS News Today

Share