Oefenen, een voor of nadeel?

18-05-2005

Nieuwe studie zou de oefeningskwestie kunnen regelen, en meer

Zou ik oefenen of is dat niet goed voor mij ? Dat is een van de eerste vragen die nieuwe ALS patiënten stellen, zegt neuroloog Nicholas Maragakis.

Verrassend genoeg, zegt hij, is het effect van oefening bij ALS patiënten niet goed beschreven. Voordien waren er wel studies, aldus Maragakis, maar zij hebben de patiënten niet geruime tijd gevolgd, en niet grondig genoeg. Het meeste wat gepubliceerd is bestaat uit individuele patiëntenverslagen. En er zijn de vage ideeën dat activiteit de spierzwakheid versnelt, nog een ander controversieel idee is dat atletisch zijn u kwetsbaarder maakt voor ALS.

Zo plant Maragakis klinische studies met patiënten die hun ledematen nog kunnen bewegen, die een hoge ademhalingscapaciteit hebben en goed scoren op de formele functieschalen van ALS. Eerst komt er een kleine studie om te zien of oefening veilig is, en dan een grotere om vast te stellen of het spierzwakheid uitstelt.

De patiënten zullen aerobic, uithouding of gewichtoefeningen doen, in tegenstelling tot de rekoefeningen (stretching) en de reeks bewegingsoefeningen die nu worden aanbevolen. Wij willen zien of één type oefening voordelen biedt tegenover de andere.

Wat betreft de betrokken biologie, is het wachten op de studieresultaten. Maar oefening is gekend om de insulinlike groeifactor ( IGF-1 ) te verhogen dat de steuncellen handhaaft en hun ontwikkeling bevordert. Mogelijk zouden een aantal wegen kunnen beïnvloed worden, met inbegrip van die in het centrale zenuwstelsel. Muismodellen tonen aan dat oefening zowel veilig is als een potentieel voordeel kan opleveren.

De studie komt in aanmerking voor een NIH toelage.

*************************************************************************

Het Robert Packard Center voor ALS Onderzoek in Johns Hopkins

www.alscenter.org

Share