Italiaanse wetenschapster gebruikt een subsidie van 20000 USD om een antilichaam therapie voor het eiwit TDP-43 te onderzoeken

31-01-2022

(ingekorte versie) 

Een Italiaanse wetenschapster heeft 20.000 dollar gekregen voor een onderzoek dat de weg kan helpen effenen voor een op TDP-43-antilichamen gebaseerde behandeling van ALS.

De jaarlijkse Paulo Gontijo Award van het Braziliaanse Paulo Gontijo Instituut werd toegekend aan Dr Silvia Tozzi voor haar onderzoek, getiteld " Monoclonal full-length antibody against TAR DNA binding protein 43 reduces related proteinopathy in neurons." Dr Tozzi, van het Cervo Brain Research Centre aan de Laval University van Quebec, Canada, en haar collega's publiceerden eerdere bevindingen in het tijdschrift JCI Insights in 2020.

Dr Tozzi's onderzoek richt zich op zowel ALS als frontotemporale dementie of FTD - een zeldzame aandoening die het gevolg is van schade aan neuronen in de frontale en temporale hersenkwabben - vanwege hun gemeenschappelijke TDP-43-gerelateerde ziektemechanismen. Bij ongeveer 97% van alle ALS-patiënten en de helft van de FTD-patiënten krijgt het TDP-43-eiwit een abnormale vorm en verstoort het de normale cellulaire functie.

Op antilichamen gebaseerde benaderingen zijn in opkomst als effectieve en haalbare interventies voor verschillende neurodegeneratieve ziekten, waaronder ALS. In deze studie hebben Dr Tozzi en haar collega's zich gericht op de ontwikkeling van een antilichaam tegen het eiwit TDP-43.
 

Vertaling: Fabien
Bron: ALS News Today

Share