Haal het maximum uit een doktersbezoek

24-11-2010

Haal het maximum uit een doktersbezoek

Door Barbara Bronson Gray, Gediplomeerd en Geregistreerd Verpleegster

Als je ooit een dokterskabinet compleet gefrustreerd verlaten hebt omdat je vergeten had die ene vraag te stellen die jij het belangrijkst vond, dan ben je niet alleen. Zelfs als je vindt dat je veel tijd hebt bij je dokter – en meer en meer lijkt dat een zeldzaamheid – betrap je jezelf er makkelijk op dat je over symptomen en problemen gepraat hebt die eigenlijk niet je hoogste prioriteit waren.

Sommige mensen vermijden liever onderwerpen en problemen, beducht als ze zijn voor een nieuwe reeks tests en onderzoeken die daarvan het gevolg zouden kunnen zijn. Anderen vinden niet dat het de dokter is die gejaagd is; zij willen zelf zo vlug mogelijk het kabinet uit. En veel mensen zijn geremd om vragen te stellen die ze hoogst persoonlijk vinden, vooral als die te maken hebben met onderwerpen zoals uitsluiting, seks, depressie of moedeloosheid. Mensen met ALS zijn er soms niet toe geneigd om symptomen te melden waarvan ze denken dat ze misschien een teken zijn dat de ziekte zich verder ontwikkelt omdat ze bang zijn voor een of andere dreigende toestand of ingreep. Niemand zit te wachten op mogelijk slecht nieuws.

Maar er zijn bepaalde dingen die je kunt doen voor het doktersbezoek om er zeker van te zijn dat je vragen beantwoord worden en dat aan je noden tegemoet gekomen wordt:

Denk aan je vragen en schrijf ze op. Zet je hoogste prioriteit vooraan. Sommigen houden hun “lastigste” vragen voor het laatst, in de overtuiging dat het gemakkelijker zou zijn om eerst de gemakkelijkste snel te overlopen. Maar die aanpak zou kunnen betekenen dat het consult te snel eindigt om tot die onderwerpen te komen, of dat er maar weinig tijd overblijft om het erover te hebben.

· Ga er niet van uit dat de arts iets wel zal vermelden als het belangrijk is, en als hij of zij het niet ter sprake brengt, dat het dan waarschijnlijk niet belangrijk zal zijn. Dokters vertrouwen er nl. op dat patiënten hun symptomen en vragen zelf vermelden.

· Wacht er niet op dat de dokter jou vraagt of je geen vragen hebt. Studies tonen aan dat dokters in 50% van de gevallen niet vragen naar vragen. Als het bezoek ten einde loopt en je hebt niet de kans gehad je vragen te stellen, kom dan zelf tussen en doe het alsnog.

· Eventueel kun je je dokter je schriftelijke lijst van vragen geven bij het begin van het bezoek; zodoende kan hij of zij snel een overzicht krijgen van je zorgen.

· Wees er niet bezorgd over dat je dom zou lijken of klinken bij je dokter. Dokters gaan er niet van uit dat je veel weet over geneeskunde en gezondheid.

· Vertel je dokter zeker over de dingen die in je leven gebeuren; het kan hem of haar helpen om te begrijpen welke stress je te verwerken hebt en om beter je fysieke en mentale gezondheid te interpreteren.

Financiële zorgen, een overlijden in de familie, relatieproblemen kunnen allemaal je gezondheid en welzijn aantasten en zijn geen zaken die ongeschikt zijn om bij je dokter ter sprake te brengen.

· Als je bezoek ten einde loopt, vraag dan zeker naar een actieplan. Gegeven wat er onderzocht en besproken is, wat kun je verwachten? Wanneer krijg je de testresultaten? Wie zal er bellen voor een afspraak met de kinesitherapeut? Wanneer moet je terugkomen voor een follow-up-bezoek? Heb je een voorschrift nodig voor het geneesmiddel dat hij of zij voorgesteld heeft?

· Als je een kopie wenst van de testresultaten, vraag erom, bekijk ze als je thuiskomt en klasseer ze.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Advies uit de loopgraven

Vraag: Ik heb niet veel tijd met mijn arts en voel me altijd een beetje gehaast. Wat zijn de belangrijkste soort dingen die ik hem zeker moet vragen wanneer ik hem één keer in de zoveel maanden zie?

Sandra Stuban: Wanneer je je medische afspraken hebt, zijn er twee basis concepten die je in gedachten moet houden als leidraad. Ten eerste, je bent zelf je beste advocaat. Niemand handelt best in je eigenbelang dan jezelf. Wat dat betekent, is dat je kenbaar moet zijn ivm ALS zodat je een verstandig gesprek kan voeren met je arts. Dit laat toe niet alleen controle te hebben over het beheer van je gezondheidszorg, maar ook om nadrukkelijke vragen te stellen. Noteer je vragen op voorhand zodat gedurende je bezoek al je zorgen aan bod komen en niets vergeten wordt.

Ten tweede moet je pro-aktief zijn. De symptomen van ALS zijn toenemend en je nood zal voortdurend veranderen. Omdat je fysieke kracht en mogelijkheden van maand tot maand kunnen verschillen, zou je altijd op voorhand moeten denken over welk materiaal nodig zal zijn om het leven met ALS veiliger en makkelijker te maken. Houd voor ogen dat sommig materiaal een verlengde tijdsduur kan vragen om het te bekomen.

Bij het toepassen van deze twee concepten zijn hier enkele voorbeelden van belangrijke onderwerpen en vragen die je met je arts zou moeten bespreken:

- Bij het eerste teken van moeite met wandelen, vraag naar bewegingshulpmiddelen zoals enkel-voet orthotics, een wandelstok, een looprek en een rolstoel.

- Wanneer de kracht in pols en hand vermindert, vraag dan naar polssteunen en speciale eet-voorwerpen.

- Bij de eerste tekenen van moeite met slikken, vraag naar specifiek voedsel dat makkelijker te slikken is en de mogelijkheid van de nood aan een voedselbuis.

- Wanneer je spraakveranderingen opmerkt, bespreek dan keuzes om te helpen met communicatie.

- Bij de eerste tekenen van moeite met ademhalen of het gevoel van honger naar lucht, vraag naar BiPap.

- Wanneer gelijk welke situatie hoe dan ook bepaalde zorgen veroorzaakt, praat er dan over met je arts en vraag naar mogelijke oplossingen.

 

Vertaling: Eric De Keyser

Bron: The Exchange

Share