Goedkeuring van FDA voor fase 2 van de studie rond psychedelische ketamine bij ALS

11-04-2022

De US Food and Drug Administration (FDA) heeft fase 2 van een klinisch onderzoek van psychedelische ketamine, Pharma Ther’s experimentele behandeling voor ALS, goedgekeurd.
De goedkeuring van FDA werd gevraagd via een aanvraag om een nieuw geneesmiddel te mogen testen (IND). De hoofdonderzoeker van de studie, Richard Barohn, MD, neuroloog en executive vice chancellor voor gezondheidszaken aan de University of Missouri Health Care diende die aanvraag in.
Onder leiding van Barohn zal het onderzoeksteam aan de University of Missouri de veiligheid en efficiëntie evalueren van ketamine bij 36 ALS-patiënten. Naast het testen van de toxiciteit, is het ook de bedoeling om te onderzoeken welke impact het geneesmiddel heeft op de ernst en progressie van de ziekte.

“We zijn zeer verheugd dat we dr. Barohn en zijn team hebben gesteund door informatie te bezorgen voor het IND dat de goedkeuring kreeg van de FDA voor fase 2 klinische studie,” zei Fabio Chianelli, CEO van PharmaTher, in een persbericht.
Bij patiënten met ALS is glutamaat — een chemische boodschapper in de hersenen — soms overmatig aanwezig. Als dat glutamaat zich bindt aan N-methyl-D-aspartaat (NMDA) of andere glutamatenreceptoren, leidt dat tot overactivering van zenuwcellen en celbeschadiging in een proces dat excitotoxiciteit wordt genoemd.

Ketamine is een psychedelische verbinding die vooral wordt gebruikt als verdovingsmiddel. Een van de effecten van ketamine is de indirecte blokkering van NMDA-receptoren. Daardoor bindt het glutamaat niet en kan het mogelijk zenuwcellen beschermen tegen excitotoxiciteit.

Preklinisch onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas toonde aan dat ketamine neuroprotectief werkt, de spierfunctie behoudt en de levensverwachting verlengde in een ALS-muismodel, wat de ontwikkeling ervan als een potentiële ALS-behandeling ondersteunt.

Nu zal er in de goedgekeurde fase 2 van de klinische studie een evaluatie gebeuren van ketamine bij ALS-patiënten. Het onderzoek zal bestaan uit drie groepen van 12 ALS-patiënten, voor een totaal van 36 deelnemers. De studie zal gebruikmaken van een multiple ascending dose design om te bepalen of een dosis intraveneuze (rechtstreeks in de ader) ketamine toxiciteit veroorzaakt na 12 of 24 weken, of na drie of zes maanden.

Er zullen ook andere factoren worden gemeten om de doeltreffendheid van ketamine te bepalen. Niveaus van neurofilament-light chain — een eiwit dat wordt gebruikt als marker voor de ernst en de progressie van ALS — zullen worden gemeten. Spierkracht en longfunctie na de ketaminebehandeling zullen ook worden geëvalueerd.
Ziektegerelateerde functionele veranderingen zullen worden bepaald met behulp van de ALS functional rating scale-revised (ALSFRS-R), terwijl de PHQ-9-vragenlijst zal worden gebruikt om depressie te beoordelen.

Als de resultaten van deze tweede fase veelbelovend zijn, zal PharmaTher een fase 3-studie inplannen met de FDA.

De goedkeuring van de FDA van deze studie komt er dat sinds ketamine afgelopen zomer als een weesgeneesmiddel voor ALS wordt beschouwd. De status ‘weesgeneesmiddel’ wordt gebruikt om de ontwikkeling van veelbelovende behandelingen te stimuleren voor zeldzame ziekten, die minder dan 200.000 mensen in de VS treffen. Bedrijven die weesgeneesmiddelen ontwikkelen krijgen subsidies en steun van de Amerikaanse overheid.

President Biden heeft vorige maand de wet “Accelerating Access to Critical Therapies for ALS Act” (HR 3537) ondertekend. Die zal het onderzoek naar ALS en andere neurodegeneratieve ziekten financieren. De wet ondersteunt studies naar onderzoekstherapieën zoals deze studie.
“ALS is een verwoestende neurodegeneratieve ziekte met beperkte behandelingsmogelijkheden. Ketamine heeft, gebaseerd op preklinisch onderzoek, het potentieel om een positieve impact te hebben op ALS-patiënten”, aldus Chianelli.

Ketamine is ook goedgekeurd als behandeling voor therapieresistente depressie. PharmaTher is ook betrokken bij een klinische studie die de verbinding voor de ziekte van Parkinson bestudeert (NCT04912115). Die studie is aan de gang.

Vertaling: Valerie Vissers

Bron: ALS News Today

Share