Steunfonds ‘A Cure for ALS’ in 2021 verder onder druk door corona.

2021 was het tweede opeenvolgende coronajaar waarin we met zijn allen langdurig in onze sociale omgang werden beperkt. Fondsen werven tvv het ALS-onderzoek via het organiseren van acties en evenementen waarbij grote groepen mensen fysiek samenkomen was ook in 2021 nog niet mogelijk.

Na de -90% duikvlucht die ons onderzoeksfonds A Cure for ALS al nam in 2020, stond het in 2021 verder onder druk.

Sterkhouders in 2021 waren gelukkig de vele pALS, hun families en vrienden die particuliere giften overmaakten of een collectieve inzameling organiseerden ter gelegenheid van een bijzonder moment (verjaardag, geboorte, huwelijk, huwelijksjubileum, …), bv via platformen zoals Facebook fundraiser.   

Ook werden er legaten overgemaakt aan ons goede doel, was er Belgische deelname aan de Tour du ALS, en ontving het ALS-onderzoek financiering van de Nationale Loterij en haar spelers.

Hierdoor konden wij ook in 2021 de projecten van Prof. Philip Van Damme en Prof. Ludo Van Den Bosch, respectievelijk gespecialiseerd in klinisch en biomedisch ALS-onderzoek aan UZ Leuven en KU Leuven/VIB, financieel mee mogelijk maken door de volgende bedragen te generen. De gecommuniceerde bedragen houden de financiering van projecten in die over meerdere jaren lopen, waaronder 2021:

  • Zebravis model (Prof. Ludo Van Den Bosch): 400.000 euro (afgerond).
  • Geïnduceerde Pluripotente Stamcellen model (Prof. Philip Van Damme): 664.000 euro (afgerond).
  • Fruitvlieg model (Dr. Elke Bogaert en voortzetting): 450.000 euro (afgerond).
  • Beyond Project MinE (Prof. Philip Van Damme en Prof. Ludo Van Den Bosch): 1.590.000 euro. (afgerond)
  • REVEALS studie, om de relatie te bepalen tussen longfunctie, secretiebeheer en luchtweginfecties: 32.568 euro
     
  • Analyse van extra DNA stalen door het Lab Neurobiologie van KU Leuven/VIB en het NMRC UZ Leuven, als Belgische tak van Project MinE dat de genetische oorsprong van ALS achterhaalt: 99.704 euro

We financierden in 2021  236.796 euro om het ALS-onderzoek aan UZ Leuven en KU Leuven/VIB uit te bouwen.

Hartelijk dank aan iedereen daarvoor!

Share