Britse neurowetenschappers gaan onderzoeken of er een verband bestaat tussen voetbal en de dodelijke hersenaandoening Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

03-04-2007

Dat meldt het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature. Wetenschappers gaan het verband tussen voetbal en ALS onderzoeken, omdat drie voetballers uit dezelfde competitie de aandoening ontwikkelden, terwijl normaal 1 op de 50.000 mensen met deze aandoening kampt.

Koppen

‘Het zou toeval kunnen zijn, maar dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk,’ zegt Ammar Al-Chalabi van het King's College in London, een van de experts die het opmerkelijke voorval onderzoekt, tegen Nature.

Volgens de onderzoekers is het koppen van de voetbal een mogelijke oorzaak van de aandoening bij de drie voetballers. Maar twee van de drie voetballers zeggen dat zij het koppen altijd zoveel mogelijk proberen te vermijden. Een andere theorie van de onderzoekers is dat giftige stoffen die in het gras zitten hun weg tot de bloedsomloop weten te vinden en vervolgens de zenuwen in de hersenen aantasten.

Erfelijkheid

ALS is een neurologische ziekte waarbij zenuwcellen afsterven. Dit leidt tot krachtsverlies en verlamming, waarna een patiënt vrij snel kan sterven. Bekende oorzaken van ALS zijn erfelijkheid, een stofwisselingstoornis en slechte voeding.

Eén keer eerder werd een verband tussen voetbal en ALS geopperd. In 2005 meldden Italiaanse onderzoekers dat de kans op ALS onder profvoetballers die tussen 1970 en 2001 in Italië speelden, zes maal groter was dan niet-voetballers. Deze resultaten kwamen aan het licht bij een onderzoek naar het gebruik van steroïden in het Italiaans betaald voetbal, maar bleven tot op heden ongebruikt door onderzoekers.

De Britse wetenschappers zullen de gegevens uit Italië gebruiken voor hun onderzoek. ‘Maar iedereen moet gewoon blijven voetballen,’ zegt Brian Dickie, directeur van het instituut dat wellicht binnenkort het onderzoek zal verrichten. ‘De aandoening is zo zeldzaam, dat zelfs zes keer meer dan gemiddeld heel weinig is.’

Muhammad Ali

Bewijs voor een verband tussen voetbal en ALS zou nieuw zijn, maar sport en hersenaandoeningen in het algemeen worden al langer met elkaar in verband gebracht. De wereldberoemde bokser Muhammad Ali had de ziekte van Parkinson en dat stond niet los van de klappen die hij kreeg. Ook was al bekend dat voetballers bij elke kopbal weer een paar hersencellen verliezen.

Door: Jochem Meijer

Bron: www.elsevier.nl

Share