Rolstoel verzekering

11-03-2005

Een elektronische rolstoel of elektrische scooter is voor heel wat mensen de enige manier om zich te verplaatsen. Wie gebruik maakt van deze hulpmiddelen weet dat ermee rondrijden op de openbare weg niet altijd vanzelf gaat. Onbegaanbare voetpaden en oversteekplaatsen zijn soms onneembare hindernissen. Wie zich de vraag stelt: "Waar rijd ik met mijn scooter op de openbare weg?" kan vreemd opkijken van het antwoord. En toen minister Marc Verwilghen vorige maand liet weten dat de bestuurders van elektronische rolstoelen en elektrische scooters een "autoverzekering" moeten hebben, reageerden heel wat mensen ongelovig.

Tijdens een overleg dat KVG had met sp.a-volksvertegenwoordigers Greet van Gool en Anne-Marie Baeke kwamen onder meer de problemen die rolstoelgebruikers ondervinden aan bod. Zij engageerden zich om hierover ‘iets’ te doen. De problemen die rolstoelgebruikers ervaren zijn echter zo verscheiden dat er twee thema’s uitgelicht werden om rond te werken. We kozen er voor om in de eerste plaats te werken aan meer duidelijkheid over de positie die rolstoelgebruikers innemen in het verkeer én over de verzekerbaarheid van elektronische rolstoelen en elektrische scooters. Dit zijn slechts twee problemen, maar het zijn zeker punten waarover grote onzekerheid en onduidelijkheid heerst. En gebruikers hebben recht op zekerheid en duidelijkheid! Wat zijn de problemen en waar staan we nu in de zoektocht naar een oplossing?

Rolstoelen en verkeer

Op 1 januari 2004 werd de nieuwe verkeerswet van kracht. Wie gebruik maakt van een elektronische rolstoel of elektrische scooter moet zich op dit moment aan een aantal regels houden, die niet logisch lijken. Zo staat er bijvoorbeeld in de verkeerswet dat wie een elektronische rolstoel gebruikt die sneller dan stapvoets kan rijden, op het fietspad moet rijden. De meeste mensen rijden zelden volgas met hun elektronische rolstoel en zijn dikwijls vergezelt van een partner, ouder,… die te voet mee wandelt.

Tijdens een overleg met Greet van Gool en mensen van de administratie en het kabinet van minister van mobiliteit Renaat Landuyt werd reeds een voorstel besproken om de verkeerswet zo aan te passen dat personen die gebruik maken van een elektronische rolstoel of elektrische scooter de plaats op de openbare weg kunnen innemen die zij verdienen. Een voorbeeld: wanneer iemand met een elektronische rolstoel niet sneller rijdt dan stapvoets, ook al kan de rolstoel sneller, dan moet die persoon op het voetpad mogen rijden. Dit voorstel moet nu nog een hele weg afleggen vooraleer dit ook echt wet kan worden. Zodra dit het geval is lees je er meer over in dit blad.

Rolstoelen en verzekeringen

Op 15 februari stelde sp.a-volksvertegenwoordiger Greet van Gool een parlementaire vraag aan minister van economie Marc Verwilghen over de verzekerbaarheid van elektronische rolstoelen en elektrische scooters.

De minister antwoordde dat volgens de verzekeringswet elk voertuig dat wordt aangedreven door een motor bestempeld wordt als motorvoertuig en dat elke bestuurder van zo'n voertuig ook een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen moet hebben. Dat geldt ook voor de elektronische rolstoel en elektrische scooter waarmee personen met een handicap zich voortbewegen.

De minister zei nog "de wet is hard, maar het is de wet".

Als KVG zouden wij er eerder voor pleiten dat de wet dan aangepast wordt. De meerderheid van de mensen die gebruik maken van een elektronische rolstoel of elektrische scooter gedraagt zich in het verkeer als voetganger. Iemand met een elektronische rolstoel maakt gebruik van het voetpad, steekt over op het zebrapad, rijdt traag,… Volgens ons heeft iemand die met een elektronische rolstoel of elektrische scooter rijdt, niet meer kans om schade te veroorzaken dan een voetganger. Waarom zouden zij zich dan moeten verzekeren alsof ze met een bromfiets of ander motorvoertuig rondrijden?

Dit standpunt maakten wij samen met de andere gebruikersorganisaties duidelijk tijdens een overleg met Greet van Gool. Ondertussen wordt ook een overleg met minister Verwilghen gepland. Er wordt aan gewerkt. En we houden je zeker op de hoogte.

 

Bron: Rosie ROOTHANS

         HANDISCOOP

Share