Geldigheid blauwe parkeerkaart

22-10-2005

Parkeerkaart levenslang geldig voor personen met blijvende handicap:

Mensen met een ongeneeslijke handicap zullen in de toekomst een parkeerkaart krijgen die levenslang geldig is. Momenteel moeten gehandicapten om de tien jaar hun parkeerkaart laten vernieuwen. De nieuwe maatregel moet de jaarlijkse stroom van zo'n 40.000 aanvragen helpen indijken. In totaal zijn in België ongeveer 250.000 parkeerkaarten in omloop.

Je kent ze wel, de voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Om deze plaats te mogen gebruiken, moet de gehandicapte zijn parkeerkaart duidelijk zichtbaar op het dashboard van zijn wagen leggen. Deze parkeerkaart is tien jaar geldig. Deze kaarten moeten dus om de tien jaar worden vernieuwd, met alle rompslomp van dien. Sommige handicaps evolueren echter niet en dan is vernieuwen absurd. Daarom gelden alle nieuwe parkeerkaarten, dit zijn de parkeerkaarten die vanaf 1 oktober 2005 uitgereikt worden, voor onbepaalde duur. Het initiatief hiervoor gaat uit van Vincent Van Quickenborne (VLD), staatssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging, en Gisèle Mandaila Malamba (MR), staatssecretaris van Personen met een Handicap.

Voor personen met een handicap waarvan de handicap niet meer zal evolueren, komt het telkens om de tien jaar moeten vernieuwen van hun parkeerkaart absurd over. En terecht. Om de tien jaar moeten aantonen dat je bovenste ledematen verlamd of geamputeerd zijn gebleven, geef toe, de zin hiervan ontgaat iedereen. Bovendien moet men zich minstens twee keer verplaatsen om de aanvraag voor de vernieuwing van de parkeerkaart te doen, één maal naar het gemeentehuis om het aanvraagformulier op te halen en één maal naar de brievenbus of het postkantoor om het aanvraagformulier te versturen.

De verplichting om parkeerkaarten om de tien jaar te vernieuwen was nodig om misbruiken tegen te gaan. Het gebeurt soms dat de parkeerkaart van mensen die overleden zijn niet wordt teruggestuurd naar de administratie, hoewel dit wettelijk moet. Zoon of dochter van de overledene blijft dan de parkeerkaart jarenlang gebruiken en pakt eigenlijk zo de parkeerplaats van een persoon met een handicap af. Nu is het voor de administratie echter mogelijk geworden om via het Rijksregister en de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid te achterhalen of de houder van een parkeerkaart overleden is. De administratie zal de nabestaanden aanschrijven om de parkeerkaart terug te sturen.

Alle parkeerkaarten die vanaf 1 oktober 2005 worden uitgereikt, zijn in principe van onbepaalde duur. Voor de bestaande parkeerkaarten, dit zijn de parkeerkaarten die tot 30 september 2005 uitgereikt zijn, geldt nog de geldigheidsduur van 10 jaar. Om ze te verlengen zal men nog één laatste aanvraag voor vernieuwing moeten indienen. De nieuwe parkeerkaart zal dan in principe ook van onbepaalde duur zijn.Er bestaat één uitzondering; wanneer het medisch dossier of het attest aantoont dat de erkenning van de handicap of de invaliditeit beperkt is in de tijd. In dat geval heeft de parkeerkaart dezelfde geldigheidsduur als de periode van de erkenning. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om iemand die een zwaar verkeersongeval heeft gehad en als gevolg daarvan grote problemen ondervindt om zich te verplaatsen.

Share