Radiologische therapie voor speekselvloed bij ALS en Parkinson’s

28-02-2012

Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156(7):A3868.

Retrospectieve studie.

Methode: Het onderzoek werd op 53 patiënten uitgevoerd in de Radiotherapeutische Afdeling van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam van januari 1996 tot december 2008. De patiënten werden lokaal bestraald voor speekselvloed gedurende een of meerdere beurten. 43 Patiënten leden aan ALS en 10 aan Parkinson’s. De bestralingsdosis was 12 Gy in twee fracties. De klinische reactie en de neveneffecten werden geëvalueerd volgens vooraf bepaalde criteria.

Resultaten: Na de initiële bestraling werd een gehele of gedeeltelijke klinische reactie bereikt bij 35 patiënten, of 66%. De gemiddelde overlevingsgraad na de eerste bestraling was bij de totale patiëntengroep 13,7 maanden, bij ALS patiënten 11,6 maanden en bij Parkinson’s patiënten 26,8 maanden. De gemiddelde duur van de geslaagde palliatieve behandeling van deze kritiek zieke patiënten bedroeg 6,9 maanden voor ALS en 6,5 maanden bij Parkinson’s. Dat wijst erop dat de speekselvloed van deze kritiek zieken met de behandeling beheerst werd voor gemiddeld 50% en 25% van hun nog resterende overlevingstijd. De gemiddelde duur tot de hernieuwde start van de speekselvloed was 11,9 maanden. De tweede bestralingsreeks resulteerde in een klinische reactie bij 21 van 26 patiënten (81%), maar dat was meestal slechts een gedeeltelijk geslaagde klinische reactie (62%). Tien patiënten ondervonden tijdelijk beperkte of normale neveneffecten van de behandeling, zoals taai slijm, droge mond of klein plaatselijk pijngevoel.

Conclusie: Bij twee derden van de patiënten met ALS of met Parkinson’s bleek bestraling met lage dosis een effectieve, eenvoudige en snelle palliatieve behandeling te zijn van speekselvloed met beperkte negatieve aanstekelijkheid.

 

Vertaling: ALS Liga

Share