Nieuwe menselijke zenuwcellen

11-10-2012

Onderzoekers hebben een manier gevonden om nieuwe menselijke zenuwcellen te genereren uit een ander soort volwassen cel die in de hersenen voorkomt. De ontdekking wordt beschreven in het tijdschrift Cell Stem Cell van 5 oktober en brengt de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson met behulp van cellen weer een stapje dichterbij.

Foto: Dit is een beeld uit een continue opname van een laboratoriumproef waarbij pericyten van het PDGFR-type uit een volwassen menselijk brein worden geherprogrammeerd tot zenuwcellen. Let op de veranderende morfologie van een cel met Sox2- en Mash1-expressie (blauwe pijl) gedurende de herprogrammering. Opnamen na toepassing van immunocytochemie gericht op III-tubulin (wit) bevestigen dat er aan het einde van het experiment zenuwcellen zijn ontstaan. (Uit: Cell Stem Cell, a Cell Press Journal, Karow e.a.)

"Wij onderzoeken hoe cellen die al in de hersenen voorkomen maar geen zenuwcellen zijn, omgevormd kunnen worden tot zenuwcellen," aldus Benedikt Berninger, thans verbonden aan de Johannes Gutenberg Universiteit van Mainz. "We hopen dat we uiteindelijk dit proces in de hersenen zelf kunnen laten plaatsvinden, om hiermee beschadigingen in de hersenen te kunnen herstellen."

De cellen die een andere gedaante kunnen aannemen worden pericyten genoemd. Zij houden zich op in de onmiddellijke nabijheid van bloedvaten en zijn belangrijk voor de instandhouding van de scheiding tussen bloedbaan en hersenen. Ook is gebleken dat ze een rol kunnen spelen bij de genezing van wonden in andere delen van het lichaam.

"Als we deze cellen kunnen aansporen om zich om te vormen tot zenuwcellen, kunnen we hun genezende eigenschappen wellicht ook inzetten wanneer er zenuwcellen zijn beschadigd," aldus Berninger.

Onderzoek heeft al aangetoond dat deze nieuw gevormde zenuwcellen in staat zijn elektrische signalen af te geven en verbindingen te maken met andere zenuwcellen. Dit duidt erop dat de omgevormde cellen ingebouwd kunnen worden in een netwerk van zenuwcellen.

"We moeten nog veel onderzoek doen voordat we dit principe van herprogrammering van cellen zo kunnen beïnvloeden dat we hiermee beschadigde weefsels in het menselijk lichaam merkbaar kunnen herstellen. Onze bevindingen tot nu toe wijzen er echter sterk op dat herprogrammering van pericyten tot zenuwcellen een goede strategie kan zijn om beschadigde zenuwcellen in de hersenen te vervangen," zo schrijven de onderzoekers.

Vertaling: ALS Liga

Bron: ScienceDaily

Share