Genverandering gezocht voor ALS progressie in muizen

22-12-2006

Roberta Friedman, Ph.D., Research Department Information Coordinator

[Korte samenvatting: bijkomende fondsen zijn toegekend om vooruitgang te boeken in het vinden van genverandering in de muis. Deze modificerende genen hebben menselijke tegenhangers die de manier zouden kunnen veranderen waarop ALS zich manifesteert in mensen.]

De ALS Association verheugt zich nieuwe fondsen te kunnen toekennen voor de succesvolle vooruitgang van het onderzoek dat mogelijke genverandering in muizen aan het blootleggen is. Dit kan de progressie van de ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) beïnvloeden.

"Deze studies zijn een opwindende toevoeging aan het groeiende bewijs dat genverandering de uitdrukking van de ziekte kan veranderen", zegt Lucie Bruijn, Ph.D., wetenschappelijk directeur, en vice-president van de ALS Association. "We zijn verheugd dat de aan de gang zijnde onderzoeken zulke vooruitzichten blijven vertonen." De financiering van het project was een initiatief van de ALS Association.

Muizen werden gekweekt om mutante koper-zink superoxide dismutase (SOD1) te produceren, de proteïne die veranderde in sommige gevallen van de erfelijke afwijking. Deze muizen zijn gecreëerd en geconserveerd door het kweken uit courante rassen van muizen die lichtjes verschillen in hun genetische samenstelling. Zelfs deze kleine genetische verschillen kunnen bijdragen tot de manier waarop een ziekte zich ontwikkelt: tijd tot de eerste symptomen, tijd tot invaliditeit en tijd tot overlijden. Dit is het geval voor de mutante muis met een verandering van het aminozuur bij positie 93 in de SOD1 proteïne, de zogenaamde G93A mutante muis, zoals aangetoond door Kevin Seburn, Ph.D., en Gregory Cox, Ph.D., die samenwerken in het Jackson laboratorium in Bar Harbor, Maine.

Cox en Seburn hebben vastgesteld dat slechts enkele genen verantwoordelijk zijn voor de variaties in de aanvang van de ziekte, geobserveerd in twee verschillende lijnen van SOD1 mutante muizen, die verschillen in hun genetische achtergrond. Ze hebben ook een recentelijk geïdentificeerd ras met een genverandering in handen, die de aanvang van de ziekte vertraagt bij een andere neurologische afwijking. Er is bewijs dat dit gen ook het verloop van ALS bij muizen zou kunnen beïnvloeden, en de vereiste kweekstudies zijn aan de gang om te zien of dit het geval is. Het resultaat van dit werk zal ongetwijfeld ons begrip van het verloop van de SOD1 ziekte verbeteren en zal hopelijk wijzen naar mogelijk nieuwe therapeutische doelstellingen.

"Het is bemoedigend dat dit evoluerend genproject zo ver gevorderd is en nu aan de drempel van onze doelstelling staat: genen vinden die ons genoeg vertellen over de ziektemechanismen, om beginnen te zoeken naar behandelingen om het verloop ervan te wijzigen." zei Bruijn.

Bron: www.alsa.org

Vertaling: Joke Mulleners

Share