Nieuw ALS-'medicijn' is effectiever dan bestaande medicijnen

08-07-2022

Experimenteel geneesmiddel, NU-9, herstelt ook de zenuwuitlopers van zieke bovenste motorische zenuwcellen in ALS-muismodel
•    NU-9 verlengt zenuwuitlopers van zieke zenuwcellen beter dan huidige FDA-goedgekeurde geneesmiddelen
•    Het effect van het nieuwe geneesmiddel wordt versterkt wanneer het in combinatie met bestaande geneesmiddelen wordt toegediend 
•    Als de dierstudies goed verlopen en de FDA het goedkeurt, zou NU-9, ontwikkeld aan de Northwestern University, begin 2023 in klinische tests kunnen worden gebruikt 

Nieuw onderzoek naar het experimentele geneesmiddel NU-9, uitgevonden en ontwikkeld door twee wetenschappers van de Northwestern University voor de behandeling van ALS (amyotrofische laterale sclerose), toont aan dat het doeltreffender is dan de bestaande door de FDA goedgekeurde geneesmiddelen voor de ziekte. 

Nog belangrijker is dat NU-9 een versterkt effect heeft wanneer het wordt toegediend in combinatie met de geneesmiddelen riluzole en edaravone. Het geneesmiddel werd ontwikkeld door Richard B. Silverman, de Patrick G. Ryan/Aon Professor aan de Northwestern, en dierstudies werden uitgevoerd door P. Hande Ozdinler, universitair hoofddocent neurologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Het onderzoek, onlangs gepubliceerd in Scientific Reports, toonde aan dat NU-9 de zenuwuitlopers van zieke bovenste motorneuronen verlengt in een SOD1 ALS-muismodel. Deze nieuwe bevinding over het verlengen van zenuwuitlopers van zieke neuronen illustreert verder de voordelen van NU-9.
Het axon is het segment van het bovenste motorneuron dat de hersenen met het ruggenmerg verbindt en het corticospinale tractus maakt, dat bij ALS-patiënten degenereert. Aftakelende axonen dragen bij tot de snelle en fatale verlamming van ALS-patiënten. 
"Wil een medicijn effectief zijn, dan is het belangrijk dat het de axonuitgroei en de axongezondheid verbetert," zegt co-lead auteur van de studie Ozdinler. "Dit is zeer belangrijk voor het verbinden van de hersenen en het ruggenmerg en voor het revitaliseren van het motorische neuroncircuit dat bij patiënten degenereert."

Bij ALS sterven de bewegingsinitiërende zenuwcellen in de hersenen (bovenste motorneuronen) en de spierbesturende zenuwcellen in het ruggenmerg (onderste motorneuronen) af. 
In een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd, toonden Northwestern-wetenschappers aan dat NU-9 twee belangrijke factoren verbetert die ervoor zorgen dat de bovenste motorneuronen ziek worden bij ALS: verkeerde eiwitvouwing en eiwitsamenvoeging binnen de cel. Beide factoren worden toxisch voor het neuron en komen vaak voor bij ALS-patiënten en neurodegeneratie in het algemeen. Uit dat onderzoek bleek dat de NU-9-verbinding de degeneratie van neuronen zo ver tegenhield dat de zieke neuronen na 60 dagen behandeling in twee verschillende muismodellen van ALS gelijk werden aan gezonde neuronen uit de controlegroep.

NU-9 op weg naar klinische proeven
NU-9 is op weg naar klinische proeven. Het bedrijf, AKAVA Therapeutics, vorig jaar gestart door Silverman, voert dierveiligheidsstudies uit die nodig zijn om het geneesmiddel (in het bedrijf nu AKV9 genoemd) de goedkeuring van de FDA te laten krijgen om een Investigational New Drug te worden. Deze studies omvatten de bepaling van het dosisniveau en de toxische effecten
"Als alles goed gaat, hopen we begin 2023 te starten met gezonde vrijwilligers in een klinische fase 1-studie," zegt co-auteur Silverman.
Afhankelijk van de reactie van de FDA op de resultaten van fase 1, zou begin 2024 een fase II-studie kunnen beginnen om het geneesmiddel toe te dienen aan ALS-patiënten. 
NU-9 heeft een nieuw werkingsmechanisme, en het moet bij mensen worden getest op zijn werkzaamheid bij de behandeling van ALS," zei Silverman. 
"Het is een lang proces - mogelijk 10 tot 12 jaar - om een nieuw geneesmiddel te ontdekken en op de markt te brengen," zei Silverman. "Maar dit geneesmiddel heeft ons zeer opgetogen en hoopvol gestemd over zijn mogelijkheden om het leven van ALS-patiënten, die zo lang zonder hoop hebben gezeten, te verbeteren."

 

 

Vertaling: E. Van Daele
Bron: EurekAlert
 

Share