Eerste soort stamcel- en gentherapie besproken op jaarlijkse stamcelbijeenkomst

04-07-2022

Wetenschappers van het medisch centrum Cedars-Sinai presenteren gegevens over het eerste klinische ruggenmergonderzoek en de mogelijke gevolgen hiervan voor ALS

Onderzoekers van Cedars-Sinai hebben de nieuwste nieuwe stamcel- en regeneratieve geneeskunde onderzoeken gepresenteerd op de International Society for Stem Cell Research (ISSCR) Annual Meeting, die werd gehouden met aanwezigen en virtueel op 15-19 juni in San Francisco.

Tijdens het wetenschappelijk forum van dit jaar heeft Dr Clive Svendsen, een gerenommeerd wetenschapper en uitvoerend directeur van het Cedars-Sinai Board of Governors Regenerative Medicine Institute, de rol van penningmeester van de organisatie op zich genomen. In deze functie heeft hij samengewerkt met vooraanstaande wetenschappers, clinici, bedrijfsleiders, ethici en opleiders om het gemeenschappelijke doel na te streven, namelijk het bevorderen van stamcelonderzoek en de vertaling daarvan naar de kliniek. 

Naast deze leidende rol is Svendsen's werk over een combinatie van stamcel-genentherapie voor de behandeling van ALS, geselecteerd als een "Breakthrough Clinical Advances" en een van de meest aansprekende stukken stamcelwetenschap van het jaar. Dr Svendsen heeft gegevens gepresenteerd van het eerste ruggenmergonderzoek en een synopsis van het lopende corticale onderzoek en de mogelijke impact op deze verwoestende ziekte.   

De baanbrekende mondelinge sessie, "Een nieuwe proef met transplantatie van neurale progenitors gemodificeerd om GDNF (Glial cell line-derived neurotrophic factor) af te geven in de motorische cortex van patiënten met ALS", maakt deel uit van de track Biotech, Pharma and Academia-Bringing Stem Cells to Patients' Clinical Applications.

"Door deze samenwerking hopen we nieuwe therapeutische opties te ontwikkelen voor patiënten met deze slopende en dodelijke ziekte," zei Dr Svendsen, die ook titularis is van de Kerry and Simone Vickar Family Foundation Distinguished Chair in Regenerative Medicine.

 

Vertaling: Fabien
Bron: Newswise

Share