Eerste ALS-patiënt ingeschreven in fase 2b-studie van NeuroSense's PrimeC

11-08-2022

Een fase 2b klinische studie die NeuroSense Therapeutics' experimentele combinatietherapie PrimeC evalueert bij mensen met ALS heeft zijn eerste patiënt geïncludeerd.

PARADIGM (NCT05357950) is de volgende stap van het bedrijf na de voltooiing van een Fase 2a studie (NCT04165850) waarin de therapie de ziekteprogressie effectief vertraagde wanneer het gedurende een jaar driemaal daags werd ingenomen in de vorm van een orale capsule.

De zes maanden durende Fase 2b studie zal een verbeterde formulering van PrimeC versus een placebo testen bij maximaal 69 volwassenen met ALS. Dit is een formulering met verlengde afgifte, wat betekent dat de medicatie gedurende een langere periode op een gecontroleerde manier wordt vrijgegeven. Het zal beschikbaar zijn als orale tabletten die tweemaal daags moeten worden ingenomen (twee tabletten per keer).

PARADIGM rekruteert deelnemers op één locatie in Israël, met extra locaties in de VS en Italië die in de toekomst worden geopend. Volledige rekrutering wordt verwacht tegen het einde van het jaar, en top-line gegevens worden verwacht tussen april en juni 2023.

"Nu PrimeC deze vergevorderde fase van de studie ingaat, hebben we goede hoop dat onze verbeterde formulering de veelbelovende resultaten die we hebben waargenomen met onze combinatietherapie in onze Fase IIa ALS-studie, verder zal verbeteren," zei Alon Ben-Noon, CEO van NeuroSense, in een persbericht.

PrimeC is een vaste-dosiscombinatie van ciprofloxacine en celecoxib, twee geneesmiddelen die door de U.S. Food and Drug Administration zijn goedgekeurd voor andere indicaties. Ciprofloxacine is een antibioticum dat wordt gebruikt om bacteriële infecties te behandelen
en celecoxib is een ontstekingsremmend medicijn om pijn en ontsteking te verlichten. Verwacht wordt dat ze samen de progressie van ALS zullen helpen vertragen of voorkomen
door drie mechanismen aan te pakken waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan ALS-geassocieerde neurodegeneratie: hersenontsteking, verminderde microRNA-regulatie
en ijzeraccumulatie. MicroRNA's zijn kleine RNA-moleculen die de activiteit van andere genen controleren.

PrimeC kreeg in de VS en Europa de status van weesgeneesmiddel voor de behandeling van ALS; deze status is bedoeld om de klinische ontwikkeling van de therapie en de reglementaire herziening te versnellen.

In de vorige fase 2a-studie met 15 volwassenen met ALS bleek een jaar behandeling met een totale dagelijkse dosis van 909 milligram PrimeC over het algemeen veilig te zijn en goed te worden verdragen. Het vertraagde ook de afname van de longfunctie en de progressie van de invaliditeit, zoals beoordeeld met de ALS Functional Rating Scale Revised (ALSFRS-R).

De Fase 2b studie zal de veiligheid en effectiviteit van een geoptimaliseerde dosis en verbeterde formulering evalueren, die naar verwachting het synergetische effect tussen de twee medicijnen zal maximaliseren, of hoe ze samenwerken om het effect van elkaar te vergroten.

Deelnemers van 18 tot 75 jaar bij wie de diagnose tot 30 maanden voor de screening is gesteld, krijgen dagelijks willekeurig vier capsules PrimeC (1.496 mg per dag) of een placebo toegediend, gedurende zes maanden. De placebotabletten zullen qua grootte, kleur en smaak overeenkomen met die van PrimeC. Tijdens de studie mogen de patiënten doorgaan met de behandeling met de goedgekeurde ALS-therapieën riluzole (verkocht als Rilutek en andere merknamen) en Radicava (edaravone), evenals met natriumfenylbutyraat en taurursodiol - die soms off-label worden gebruikt voor de behandeling van ALS en die onlangs zijn goedgekeurd in combinatie onder de merknaam Albrioza.

In PARADIGM zullen wetenschappers niet alleen kijken naar bijwerkingen en het aantal patiënten dat stopt met de behandeling en de redenen daarvoor, maar ook naar veranderingen in functionele invaliditeit (gebaseerd op de ALSFRS-R), longfunctie, kwaliteit van leven, overleving en bloedwaarden van ALS-biomarkers.

Degenen die de periode van zes maanden hebben voltooid, kunnen ervoor kiezen om deel te nemen aan de open-label verlenging van de studie, waarin iedereen de therapie gedurende één jaar zal krijgen.

"In deze goed opgezette, patiëntgerichte studie werken we samen met geavanceerde technologie partners aan een uitgebreid panel van biomarkers om het werkingsmechanisme van PrimeC op te helderen, omdat we geloven dat dit stratificatie van patiënten mogelijk kan maken en de kans op succes in een cruciale studie kan vergroten," zei Ben-Noon. "Het aanpakken van meerdere ziekte-geassocieerde reactiewegen in ALS, synergetisch, is een paradigmaverschuiving in ALS-therapie."

NeuroSense werkt ook samen met het Massachusetts General Hospital om het effect van PrimeC op relevante doelwitten in de hersenen te bestuderen door van zenuwcellen afkomstige exosomen te verzamelen en te onderzoeken - kleine vetblaasjes gevuld met moleculen die fungeren als boodschappers voor het reguleren van verschillende cellulaire processen. De resultaten worden in de komende maanden verwacht.

Vertaling: Ann Bracke
Bron: ALS News Today
 

Share