Wie regelmatig vette vis eet heeft 35 procent minder kans op ALS

15-09-2014

Over de ziekte ALS, waarvoor met de virale Ice Bucket Challenge naarstig geld ingezameld wordt, is niet al te veel bekend. Maar wie regelmatig omega-3-vetzuren eet, die je onder andere in vette vis terugvindt, maakt 35 procent minder kans op de ziekte. Dat schrijft de Nederlandse krant nrc.next op basis van de resultaten van een jarenlang Amerikaans onderzoek, die in het tijdschrift JAMA Neurology gepubliceerd werden.

Voorlopig is er niet veel bekend over ALS. Er is momenteel ook geen medicijn voor handen voor de ziekte, waarbij de zenuwen die spieren aansturen uitvallen. Slechts één patiënt op de vijf leeft langer dan vijf jaar na de diagnose. De meest bekende ALS-patiënt die al lange tijd met de ziekte leeft is Stephen Hawking. 

Er werd al eerder vermoed dat omega-3-vetzuren de kans op ALS verkleinden, maar dat werd vorig jaar nog in twijfel getrokken. Uit een onderzoek op muizen bleek immers net het tegenovergestelde. Ook de conclusie van een onderzoek naar intensief sporten, dat de kans op ALS zou verhogen, werd onlangs ingetrokken. 

Omage-3-vetzuren vind je terug in vette vis zoals zalm, makreel, ansjovis, haring en sardines. Ook noten en lijnzaad- en raapzaadolie bevatten veel omega-3. Het vetzuur verlaagt niet enkel de kans op ALS, maar is ook goed voor je hart en hersenen.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

 


Wie regelmatig vette vis eet heeft 35 procent minder kans op ALS - hln

Share