Vijf Australische patiënten testen nieuw Stentrode-apparaat om spraak en beweging te helpen

09-04-2019

Stentrode

Afbeelding: dit onderzoek is het eerst in zijn soort om te worden uitgevoerd op de mens. Krediet: Synchron

De Stentrode ™ is een apparaat dat in een bloedvat van de hersenen wordt geplaatst in een gebied dat de beweging regelt (motorische cortex). Het is de enige onderzoekstechnologie in zijn soort waarvoor geen open hersenoperatie nodig is.

Eenmaal geïmplanteerd, neemt de Stentrode ™ signalen op en verzendt de signalen naar kunstmatige intelligentiesoftware die een persoon kan helpen communiceren of een computer besturen.

Vijf patiënten met een reeks aandoeningen waaronder ruggenmergletsel, beroerte, spierdystrofie of motorneuronziekte, waaronder amyotrofische laterale sclerose (ALS), zullen worden gerekruteerd om het hulpmiddel te testen.

Professor Peter Mitchell, directeur van het Royal Melbourne Hospital, directeur van Neurointervention Service en hoofdonderzoeker van het proces, zei dat het echte effect van deze technologie is dat het mensen ten goede kan komen die opgesloten zitten in hun lichaam omdat ze bijna geen fysieke functie meer hebben en niet meer kunnen spreken.

"Als deze proef een hersen-tot-computer-interface kan bieden, kunnen mensen met dit soort verwondingen en ziektes communiceren - en dit zou geweldig zijn," zei professor Mitchell.

Vooral mensen met ALS en andere patiënten met ernstige verlamming kunnen een aantal voordelen zien, zoals het kunnen bedienen van een muis of toetsenbord door het gebruik van dit apparaat, waardoor mensen een kleine mate van onafhankelijkheid terugkrijgen."

Het doel van dit onderzoek is om erachter te komen of het gebruik van het Stentrode-apparaat veilig is voor mensen en om de stabiliteit van high-fidelity signalen van de hersenen naar externe communicatietechnologieën te beoordelen.

Het onderzoek wordt ondersteund door Synchron Pty Ltd, een Australisch bedrijf in Neurotechnologie.

Stentrode ™ maker en CEO van Synchron, universitair hoofddocent Thomas Oxley, MD, PhD en Neuro-Interventionalist, zei dat onderzoek heeft aangetoond dat hersensignalen bij personen met neurologische aandoeningen die tot verlamming leiden, kunnen worden geregistreerd met behulp van elektrische sensoren die in de hersenen zijn geïmplanteerd.

“Deze signalen kunnen door de individuen worden gebruikt om ondersteunende technologie (bijvoorbeeld personal computer, tekstgeneratie, slimme omgeving, mobiliteitsondersteunende apparaten) te besturen die helpen met het dagelijks leven, gewoon door speciale software te bedenken en direct te besturen," zei A / prof Oxley.

"We hebben 's werelds enige minimaal invasieve apparaat dat via een korte ingreep in een bloedvat in de hersenen kan worden geïmplanteerd, waardoor de noodzaak van open hersenen ingreep met een hoog risico wordt vermeden.

"Dit onderzoek kan ons helpen om veiligere en effectievere manieren te vinden om elektrische sensoren bij patiënten te introduceren, wat kan helpen bij de ontwikkeling van een gebruikersvriendelijkere biotechnologie voor patiënten met neurologische aandoeningen, en kan ook helpen om beter te begrijpen hoe het menselijk brein in het algemeen werkt." zei A / prof Oxley.

###

De proef vindt plaats in Melbourne, Australië in The Royal Melbourne en Bethlehem Hospitals vanaf medio 2019.

 

Vertaling: Christina Lambrecht

Bron: EurekAlert!

Share