Universiteit van Tasmanië & Belgisch team van wetenschappers krijgen 1 miljoen dollar om klinisch onderzoek te voeren naar de motorneuronziekte

19-09-2019

Universiteit Tasmanië en Belgische wetenschappersDe Universiteit van Tasmanië werkt samen met een groep van Belgische wetenschappers om klinisch onderzoek te voeren naar een nieuwe behandeling voor de slopende motorneuronziekte (Motor Neurone Disease (MND)). Een gift van 1 miljoen dollar van de non-profitorganisatie FightMND zal hen in staat stellen het geneesmiddel verder te ontwikkelen en na te gaan of het in aanmerking komt voor verder klinisch onderzoek als behandeling voor MND.

Wat is MND?
De motorneuronziekte (MND) is een aandoening die zich voordoet wanneer de neuronen — die de spieren sturen die spraak, beweging, ademhaling en slikken mogelijk maken — niet meer normaal functioneren, waardoor de spieren verzwakken en afsterven. Volgens de ICD-11 vallen onder meer de volgende aandoeningen onder de noemer MND: amyotrofische laterale sclerose (ALS), progressieve bulbaire verlamming (PBP); pseudobulbaire verlamming, progressieve musculaire atrofie (PMA), primaire laterale sclerose (PLS), en monomelische amyotrofie (MMA), alsmede een aantal zeldzamere varianten die op ALS lijken.
MND Australia meldt dat de gemiddelde levensverwachting van een persoon met MND vanaf het moment van de diagnose zo’n 2,5 jaar bedraagt.

Wie is FightMND?
FightMND heeft zijn hoofdkwartier in Australië en werd opgericht in 2014 om effectieve behandelingen en uiteindelijk een genezing te vinden voor MND. Het wil de stem en gids zijn van Australiërs die “het Beest willen bestrijden”. De vreselijke, slopende ziekte berooft patiënten gaandeweg van de mogelijkheid de meest elementaire handelingen uit te voeren, zoals eten.

Australische focus op MND
Professor King van het Wicking Centre is hoofdonderzoeker en zei over het onderzoek van de Universiteit van Tasmanië het volgende: “ons MND-onderzoek spitst zich in belangrijke mate toe op neuroprotectieve strategieën, vooral diegene die zich focussen op de zenuwcellen of axonen, die verantwoordelijk zijn voor de verzending van signalen”. Hun onderzoek in Australië richt zich op een aantal gebieden; het wil onder andere nagaan waarom de zenuwcelprocessen aftakelen.

Hoofdonderzoeker
Professor Anna King, Universiteit van Tasmanië.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: TrialSite News

Share