Tandheelkunde

Uit de nood van ALS patiënten naar een continue goede mondhygiëne, die afzwakt door vordering van de ziekte, werkt de ALS Liga sinds 2018 samen met Proctor & Gamble (P&G) en de afdeling parodontologie van de KULeuven - UZ Leuven. Hierdoor krijgen ALS patiënten een elektrische tandenborstel en tandpasta van Oral-B en tips voor een goede mondhygiëne. Door de efficiëntie van de elektrische tandenborstel, gecombineerd met de juiste gebruikswijze kan een goede mondhygiëne verzekerd blijven. De elektrische tandenborstel is zeer handig in gebruik waardoor ALS patiënten hun tanden zolang mogelijk zelfstandig kunnen poetsen. Van zodra zelfstandig poetsen moeilijker wordt, leent de gebruiksvriendelijkheid van deze tandenborstel zich ertoe veilig en makkelijk gebruikt te worden door derden. Deze factoren samen zorgen voor een optimale mondhygiëne waarbij eventuele gezondheidsproblemen kunnen vermeden worden.

ALS patiënten kunnen nog steeds gebruik maken van dit aanbod. Bij een volgend bezoek aan het ALS-secretariaat, kan dit meteen geregeld worden. Na ontvangst van een elektrische tandenborstel, word je dan ontvangen op de afdeling parodontologie van KU Leuven - UZ Leuven vlakbij ons secretariaat voor de poetsinstructie. We danken in het bijzonder professor M. Quirynen en mevrouw Joyce Baert voor de samenwerking. 

Het voorkomen van problemen in de mond start bij het zo goed mogelijk tandplakvrij houden van de tanden. Algemeen wordt er geadviseerd om 2 keer per dag ten minste 2 minuten te poetsen. Dit liefst met een roterend-oscillerend-pulserende tandenborstel, beter gekend als “de elektrische borstel” met haar kleine ronde borstelkopje. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat de roterend-oscillerende technologie effectiever is in het verwijderen van tandplak en verminderen van tandvleesproblemen dan een handtandenborstel. Daarnaast kan je een antibacteriële tandpasta gebruiken om tandplak en tandvleesproblemen te vermijden. 

Aangezien ook een deel van de tandplak tussen je tanden zit, reinig je best ook dagelijks de ruimte tussen je tanden, via een tandenstoker, floss of een ragertje.

Ben je geïnteresseerd om een elektrische tandenborstel en tandpasta van Oral-B te ontvangen? Spreek er ons zeker over aan tijdens je volgende bezoek aan het ALS-secretariaat.

Share