Een rolstoel besturen met oogbewegingen

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

24-12-2015

Een rolstoel besturen met OOGbewegingen: Uitvinder met motorneuronenziekte bedenkt revolutionair systeem waarmee mindervaliden zich kunnen verplaatsen

- Patrick Joyce en Steve Evans lijden beiden aan de motorneuronenziekte

- Daardoor kunnen ze hun elektrische rolwagen niet of nauwelijks bedienen met hun ledematen

- Daarom hebben ze een systeem bedacht om de rolwagen te besturen met oogbewegingen

- Een in 3D uitgeprinte 'hand' bedient de joystick van de rolstoel

Door RICHARD GRAY

Om verlamde en gehandicapte personen meer vrijheid te gunnen, heeft een uitvinder met de motorneuronenziekte een rolwagen ontwikkeld die uitsluitend op oogbewegingen werkt.

Patrick Joyce is 46 en vond de Eyedrivomaticatechnologie uit nadat hij door de ziekte de controle over zijn spieren verloor.

Het apparaat maakt gebruik van ooggeleidingstechnologie om commando's te geven aan een computer en een in 3D geprinte 'hand' die op de joystick van een gewone rolwagen past.

Patrick Joyce (foto) heeft de motorneuronenziekte en een ontwikkelde samen met zijn medepatiënt Steve Evans en cineast David Hopkinson een systeem om met de ogen een rolstoel te besturen. De uitvinding maakt gebruik van ooggeleidingstechnologie en werd met een prijs beloond.

Het diagram toont hoe het apparaat oogbewegingen omzet in computercommando's.

Het systeem stelt patiënten met verlamde ledematen in staat zich te verplaatsen zonder dat ze een dure nieuwe rolwagen hoeven te kopen.

Het team, waartoe ook cineast David Hopkinson en Joyces vriend Steve Evans behoren, heeft nu een prijs van $196,000 (£128,000) in de wacht gesleept, toegekend door de Hackaday Awards.

Joyce, een voormalig artiest uit Wells, Somerset, zegt dat de technologie een aantal apparaten combineert die nu al worden gebruikt door veel patiënten die lijden aan de motorneuronenziekte en Amyotrofische Laterale Sclerose.

Dankzij Eyedrivomatica heeft hij veel van zijn bewegingsvrijheid herwonnen.

"Steve en ik hebben MND", aldus Joyce.

"We rijden beiden met een elektrische rolwagen. Ikzelf kan mijn rolstoel nog net met mijn vingers bedienen, maar Steve kan alleen nog zijn ogen bewegen en tot de komst van Eyedrivomatica was hij volledig hulpbehoevend."

"We beschikken beiden over Eyegaze-materiaal, een product dat steeds toegankelijker wordt."

"Momenteel heb je beide technologieën nog nodig om je rolwagen te besturen."

"Eyegaze-technologie dient uitsluitend om de computer te bedienen, niet de rolstoel."

"De rolwagen noch Eyegaze zijn mijn idee. Mijn bijdrage bestond erin een interface te creëren met de computer die op de rolstoel is gemonteerd en een middel om de joystick te bewegen."

"Cruciaal daarbij was dat geen enkele aanpassing nodig was aan de geleende hardware en dat het systeem dus zou werken voor elk soort rolwagen gecombineerd met Eyegaze."

 

EEN COMPUTER BEDIENEN MET ALLEEN MAAR GEDACHTEN

Onderzoekers hebben onlangs een technologie gedemonstreerd waarmee patiënten die lijden aan ALS met gedachten een cursor kunnen bedienen.

Dankzij captatietechnologie die gebruik maakt van minuscule elektrische hersensignalen kunnen patiënten met behulp van gedachten letterlijk de lijnen uitzetten op een computer.

Andere onderzoekers hebben gepoogd rolwagens en zelfs auto's te ontwikkelen die inspelen op de elektrische patronen in de hersenen.

 

De Eyedrivomaticatechnologie maakt gebruik van een op de rolstoel gemonteerde computer (foto) waaraan de gebruiker commando's kan geven om zo de joystick te bedienen.

Een 3D-geprinte 'hand' (foto) kan op de joystick van een gewone rolstoel worden geplaatst. Op die manier kunnen verlamde personen de rolwagen besturen met hun ogen.

In 2007 vernam Joyce dat hij leed aan de progressieve spierverlammende ziekte en maar drie jaar meer te leven had.

Desondanks ging hij twee jaar geleden samenwerken met Steve Evans uit Surrey om hun rolstoel te verbeteren.

Het apparaat is tweeledig: het maakt gebruik van een 'hersendoos' en een elektronische 'hand' die de joystick in beweging zet.

Joyce maakte niet alleen gebruik van Eyedrivomatica om zich te verplaatsen. Hij plaatste ook met succes een Nerf-pistool op zijn rolwagen om schuimpijlen af te vuren naar zijn drie kinderen.

Het systeem combineert het al bestaande Eyegaze met de technologie van een elektrische rolwagen (foto). Door ze te linken krijgt de gebruiker opnieuw bewegingsvrijheid, aldus het team van de drie MND-patiënten.

Joyce (foto) vernam in 2007 dat hij aan de motorneuronenziekte leed en nog slechts drie jaar te leven had. Sindsdien heeft hij gewerkt aan een technologie om slachtoffers van de aandoening te helpen.

Joyce, Evans and Hopkinson waren de beste van 1.000 deelnemers aan de Hackaday Awards en sleepten de hoofdprijs in de wacht.

Ze kunnen kiezen tussen een geldprijs of een uitstapje naar de ruimte.

Joyce vertelde dat ze waarschijnlijk voor het geld zouden kiezen.

"Ik ben blij dat we gewonnen hebben", zei hij. "Een ruimte-uitstapje zou fijn zijn voor ons Eyedrivomaticateam, maar we kunnen niet met z'n drieën in één enkele stoel, dus kiezen we voor het geld."

"Ik heb het langer overleefd dan verwacht en had nooit gedacht dat ik mijn kinderen nog als tieners zou zien."

Het team heeft de plannen voor de Eyedrivomatica, inclusief de 3D-geprinte delen, nu online gezet, zodat ze gratis kunnen worden gedownload.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Daily Mail

Share