Voor het eerst ‘recht op proberen’

31-08-2018

Het biotechnologie bedrijf Brainstorm Cell Therapeutics, kan mogelijks voor het eerst, onder het recent goedgekeurde ‘right to try’ wetsvoorstel, tegen hoge prijzen terminale patiënten niet geteste medicatie aanbieden, volgens Bloomberg.

Het wetsvoorstel, dat vorige maand werd omgezet in een wet, staat terminale patiënten toe experimentele medicijnen, die nog geen wettelijke goedkeuring verkregen hebben, te verkrijgen zonder via de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’ (Inspectie van Voedings- en Geneesmiddelen) te gaan.

Volgens Bloomberg plant Brainstorm een experimentele behandeling die het aan het ontwikkelen is voor amyotrofische laterale sclerose, aan te bieden. Hoewel de prijs momenteel nog niet vast ligt, zegt Brainstorm CEO Chaim Lebovits dat cel therapieën voor kanker een $300 000 kosten. “Bedrijven kunnen geen NGO’s zijn”, zegt Lebovits. “We moeten een drijfveer hebben.” Bloomberg merkt op dat Brainstorm nog geen geneesmiddel op de markt heeft.

In ‘In the Pipeline’ schrijft Derrek Lowe dat hij geen altruïsme verwachtte en dat hij eigenlijk zelfs nog veel erger verwacht ten gevolge van de maatregel. “In het vervolg  zullen niet enkel mensen een opportunistische kans zien, maar met voorbedachte raden werken, zegt hij. “Men zal vreselijke ziektes uitkiezen waarvoor er nog geen therapieën beschikbaar zijn, om vervolgens aan deze compleet hopeloze patiënten en hun families volkomen nutteloze therapieën te kunnen aanbieden aan erg hoge prijzen.”

 

Vertaling: Eline

Bron: Genomeweb

Share