Nieuw samenwerkingsverband spitst zich toe op gentherapie voor ALS

12-01-2018

Mathew Shanley

Pfizer, SangamoVorige week kondigde Pfizer een nieuw partnerschap met Sangamo aan. De overeenkomst behelst onder meer een samenwerkingsverband om een potentiële gentherapie te ontwikkelen voor amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Bovendien kunnen met behulp van zinkvingereiwittranscriptiefacoren (ZFP-TF's) de kandidaat-geneesmiddelen die worden ontwikkeld in het kader van het samenwerkingsverband dienstdoen als behandeling voor frontaalkwabdegeneratie (FTLD), een andere neurodegeneratieve ziekte, die gekoppeld is aan mutaties van het C9ORF72-gen. Beide aandoeningen leiden tot verzwakking van de motorneuronen.

"We zijn blij dat we onze samenwerking met Pfizer kunnen voortzetten in de vorm van dit nieuwe programma, dat gebruikmaakt van Sangamo's zinkvingereiwittechnologie om een potentiële gentherapie te ontwikkelen voor patiënten met bepaalde vormen van ALS en FTLD, slopende ziektes met zeer beperkte behandelingsopties", zegt dr. Sandy Macrae, Chief Executive Officer van Sangamo in een press release. "De precisie en flexibiliteit van zinkvingereiwitten maken het mogelijk bijna om het even welke genetische mutatie als doelwit te kiezen. Een samenwerkingsverband met de juiste partner voor een bepaalde therapeutische toepassing is een cruciale component van onze bedrijfsstrategie en stelt ons in staat de vele mogelijkheden van ons platform te

Patiënten met ALS, een degeneratieve neuromusculaire ziekte, kunnen moeilijk stappen, spreken en slikken. Wanneer de spieren die de ademhaling controleren het laten afweten, is de aandoening uiteindelijk dodelijk. Er bestaan momenteel geen goedgekeurde behandelingen om spierdegeneratie tegen te gaan en de ZFP-TF-technologie die wordt gebruikt door Pfizer en Sangamo wordt ontworpen om een precieze DNA-sequentie te identificeren en te binden.

Eenmaal gebonden aan een doelwit-DNA-sequentie onderdrukt een transcriptioneel repressordomein dat gekoppeld is aan het ZFP de expressie van dat gen. Dit is uniek omdat eerdere gentherapieën en zinkvingernucleasegemedieerde vormen van genoombewerking werden ontwikkeld om een ontbrekend of gemuteerd gen of een dergelijke DNA-sequentie te vervangen of te corrigeren. De nieuwe ZFP-TF-technologie is ontworpen om de expressie van specifiek uitgekozen genen te onderdrukken en dat maakt het mogelijk een brede waaier van ziektes als doelwit te kiezen waarbij het bijstellen van de endogene genexpressie vereist is.[/collapse]

"We kijken ernaar uit samen met Sangamo te werken aan potentiële behandelingen voor slopende ziektes die zijn gekoppeld aan genetische mutaties van het C9ORF72-gen", zegt Greg LaRosa, senior vicevoorzitter en Chief Scientific Officer van Pfizer Rare Disease. "Pfizer is trots op de vooruitgang die we geboekt hebben op het vlak van gentherapie, een feit dat patiënten en hun familie veel hoop biedt."

Pfizer en Sangamo willen samen allelspecifieke ZFP-TF's onderzoeken met de bedoeling het muterende C9ORF72 te differentiëren van het 'wild type'-allel. Bovendien hoopt het team een minder uitgesproken expressie van de muterende variant van het gen te bewerkstelligen.

De overeenkomst voorziet in een voorafbetaling van 10 miljoen euro van Pfizer aan Sangamo voor de ontwikkeling van ZFP-TF-kandidaten. Daarna zal Pfizer de operationele en financiële verantwoordelijkheid op zich nemen voor het onderzoek, de ontwikkeling, de fabricage en commercialisering voor het C9ORF72-ZFP-TF-programma en voor alle mogelijke kandidaten of producten die het resultaat zijn van het programma. Bovendien komt Sangamo in aanmerking voor potentiële mijlpaalbetalingen tot 125 miljoen euro voor ontwikkeling en commercialisering, alsook gelaagde royalty's op de nettoverkoop.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Rare Disease Report

Wat is gentherapie? - VIB

Share