Neuroseksualiteit moet beter aangepakt worden bij patiënten met zenuwziektes

13-03-2018

Deskundigen van het tijdschrift NeuroRehabilitation willen dat uitdagingen op gebied van neuroseksualiteit bij patiënten met zenuwziektes, waaronder ook leden van de LGBTQIA+-gemeenschap, meer aandacht krijgen. Ze willen begeleiding bieden aan zorgverleners om zo de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren.

Amsterdam, NL - Voor mensen met hersenaandoeningen, hetzij door verwondingen of door ziekte, is rehabilitatie een complex proces. Neuroseksualiteit is een nieuw studiegebied dat zich focust op het verband tussen hersenfunctie en seksuele functie bij individuen met en zonder hersenaandoeningen. Deskundigen bespreken in NeuroRehabilitation hoe seksualiteit neurorehabilitatie bij patiënten kan beïnvloeden. Het gaat hier om onder andere mensen met een beroerte, ruggenmergletsels en dementie.

Er werd al vaak onderzoek gedaan in neuro- en gedragswetenschappen naar het verband tussen seksualiteit en de hersenen. Dit groter bewustzijn heeft tot een beter begrip binnen de wetenschappelijke gemeenschap gezorgd omtrent het belang van de rol van seksualiteit in het verbeteren van de levenskwaliteit van individuen met zenuwziektes.

"Dit nummer van NeuroRehabilitation benadrukt dat de zorg op gebied van neuroseksualiteit gedreven zou moeten worden door een transdisciplinaire benadering om de bewijsbasis van de potentiële negatieve gevolgen van verschillende zenuwziektes op seksualiteit in te schatten en om verder te bouwen op correcte behandelingsstrategieën om deze problemen aan te pakken", aldus gastredacteurs Alexander Moreno, Caron Gan en Nathan D. Zasler.

Hoe percepties van seksualiteit bij individuen met amyotrofische laterale sclerose (ALS) zorg kunnen beïnvloeden

Enquêtes bij zowel patiënten met ALS, als bij ALS-zorgaanbieders tonen aan dat beide groepen zich niet op hun gemak voelen wanneer er over seksualiteit wordt gesproken. De onderzoekers willen dat er meer wordt geïnformeerd over seksualiteit naar ALS-specialisten toe, en willen een beleidswijziging met het onderwerp van seksualiteit in de richtlijnen.

 

Vertaling: ALS Liga: Hanna

Bron: EurekAlert!

Share