Kortere zinslengte maximaliseert verstaanbaarheid en motorische spraakprestaties bij mensen met dysartrie te wijten aan amyotrofische laterale sclerose

30-01-2019

Doel

Het doel van deze studie was het effect van de zinslengte te onderzoeken op de verstaanbaarheid en metingen van de motorische spraakprestaties bij personen met amyotrofische laterale sclerose (ALS) en te bepalen hoe deze effecten werden beïnvloed door de mate van ernst van dysartrie.

Methode

131 personen met ALS werden betrokken bij deze studie en gestratificeerd in 4 dysartrie-ernstgroepen. Alle deelnemers spraken zinnen uit die 5 tot 15 woorden lang waren. De verstaanbaarheid, de spreeksnelheid en de spreekpauzes (d.w.z. de totale spreekduur, de totale pauzeduur en de gemiddelde duur van spreken) werden gemeten voor elke zin. Lineaire gemengde-effectenmodellen werden gebruikt om het effect te bepalen van de zinslengte op de spraakmetingen voor sprekers op verschillende niveaus van dysartrie-ernst.

Resultaten

De resultaten toonden dat de verstaanbaarheid enkel bij sprekers met ALS die leden aan eerder gevorderde dysartriesymptomen significant afnam bij langere zinslengtes; daarentegen vertoonden sprekers met milde tot ernstige dysartrie significante afnamen qua spreeksnelheid en spreekpauzegedrag bij langere zinslengte.

Conclusies

De bevindingen suggereren dat het uitspreken van kortere zinnen kan helpen bij het maximaliseren van de verstaanbaarheid voor sprekers met gematigde tot ernstige dysartrie als bijverschijnsel van ALS en een voordelige compensatiestrategie kan zijn voor het preserveren van motorische inspanningen voor alle sprekers met dysartrie als bijverschijnsel van ALS.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: American Journal of Speech-Language Pathology

Share