Humanitaire ALS-spot geweigerd wegens te harde realiteit

← ga terug naar Persberichten

21-06-2019

In het kader van Wereld-ALS dag, dat plaatsvindt op 21 juni, ontwikkelde de ALS Liga België in samenwerking met het communicatiebureau Publicis Brussel een campagne om het grote publiek te sensibiliseren omtrent de impact van de dodelijke ziekte ALS. Vanuit de VRT werd deze ALS-spot geweigerd omwille van een te harde realiteit dat te onthutsend is voor het VRT-kijkend Vlaanderen.

‘Vanuit de ALS Liga betreuren wij het feit dat onze spot geweigerd is omwille van haar harde realiteit. Campagnes van andere organisaties, die onderaan dit bericht teruggevonden kunnen worden, bevatten ook schokkende beelden maar worden vervolgens wel vertoond. De spot is gefilmd met een ALS-patiënt in de hoofdrol die volledig achter het scenario stond. Volgens de ALS Liga heeft de VRT het recht niet te beslissen of iets te hard is als dit in de werkelijkheid een effectieve realiteit is. Omdat wij iedereen willen laten zien hoe groot de impact van ALS op een mensenleven is, doen wij er alles aan om de spot toch naar het grote publiek te brengen,’ zegt Evy Reviers, CEO van de ALS Liga. 

Stop de Honger – Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties vzw
Veiligheid aan de overwegen - Infrabel
Samen voor het leven! - Stichting tegen Kanker
Gordelcampagne – Vias Institute

De neurodegeneratieve ziekte ALS & ALS Liga
ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden ongeveer 400.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS rond hun 60 jaar, maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

Lisa Castro, PR & Events Officer: persdienst@ALS.be
Voor meer informatie
Evy Reviers, CEO : +32 (0) 495 44 67 82

Share