BGU ontwikkelt nieuw KI platform om neurodegeneratieve aandoeningen te traceren

07-03-2019

BGN Technologies, het technologieoverdrachtsbedrijf van de in Israël gevestigde Ben-Gurion Universiteit (BGU), heeft een nieuw platform omtrent kunstmatige intelligentie (KI) voorgesteld om de progressie van neurodegeneratieve ziekten op te volgen en te voorspellen.

Het platform werd ontwikkeld door professor Boaz Lerner van het Industrial Engineering and Management departement van de BGU. Verwacht wordt dat het platform markers zal kunnen identificeren voor zowel gepersonaliseerde patiëntenzorg als voor verbeterde geneesmiddelenontwikkeling.

In eerste instantie zal het platform worden gebruikt om Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) op te sporen, met de bedoeling om dit verder uit te breiden naar andere neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

"Het platform zal gebruik maken van machinaal leren en datamining-algoritmen om demografische en klinische gegevens te analyseren. Aan de hand daarvan worden modellen gegenereerd die de snelheid en het patroon van ALS progressie voorspellen.”

Gecompliceerd onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen voor ALS wordt toegeschreven aan de heterogeniteit van de patiëntenpopulatie. Dit leidt tot variabiliteit in initiële symptomen, ziekteverloop en -patroon en overleving.

Volgens BGN Technologies zal het nieuwe platform de zorg en de levenskwaliteit van ALS-patiënten verbeteren door betrouwbare stratificatie naar homogene subgroepen en gepersonaliseerde voorspelling van ziekteverloop en -patroon.

Het platform zal gebruik maken van machinaal leren en datamining-algoritmen om demografische en klinische gegevens te analyseren. Aan de hand daarvan worden modellen gegenereerd die de snelheid en het patroon van ALS progressie voorspellen.

Deze modellen kunnen ook worden gebruikt om factoren te identificeren die nodig zijn voor de voorspelling en homogene subgroepen van de heterogene ALS-populatie te stratificeren.

Bovendien wordt verwacht dat het platform het ontwerp van klinische studies en de klinische evaluatie van de behandeling zal verbeteren door markers van verschillende subpopulaties te identificeren waarvoor de behandeling gunstig is, wat op zijn beurt het slaagpercentage van  de onderzoeken ten goede komt.

Lerner zei: "Het nieuwe platform dat gebruik maakt van machinaal leren, zal niet alleen een accurate voorspelling van ziekteprogressie mogelijk maken, een cruciaal onderdeel voor betere klinische proeven, maar ook de identificatie van onderlinge relaties tussen demografische gegevens en meetbare factoren van fysieke onderzoeken en de functionaliteit van de patiënt die klinisch onderzoek naar deze verwoestende aandoening zullen bevorderen.. "

BGN Technologies is van plan gebruik te maken van recente fondsen van de Israel Innovation Authority om een systeem te ontwikkelen dat de implementatie van de nieuwe technologie op personal computers (pc's), de cloud en mobiele applicaties mogelijk maakt.

 

Vertaling: Coralie Schuermans

Bron: Medicaldevice-network.com

Share