Hoe AI-robots op zoek gaan naar nieuwe geneesmiddelen voor slopende zenuwziekte

24-08-2017

(korte versie)

LONDEN - Artificiële-intelligentierobots versnellen de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen voor ALS (motorneuronenziekte) aanzienlijk.

Deze aandoening beschadigt en doodt zenuwcellen die de spieren controleren, wat leidt tot zwakte, verlamming en uiteindelijk ademhalingsfalen.

Er bestaan slechts twee geneesmiddelen die de voortgang van ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) vertragen en die werden goedgekeurd door het Voedsel- en Geneesmiddelenagentschap van de VS (FDA). Eén ervan is beschikbaar sinds 1995 en het andere werd pas dit jaar goedgekeurd. Wereldwijd worden jaarlijks zowat 140.000 nieuwe gevallen gediagnosticeerd en er bestaat geen genezing voor de ziekte. Een beroemd slachtoffer is kosmoloog Stephen Hawking.

"Veel artsen noemen het de ergste ziekte die er bestaat en de onbeantwoorde behoeften zijn enorm", zegt Richard Mead van het Sheffield-instituut voor Translationele Neurowetenschappen, die vaststelt dat artificiële intelligentie (AI) zijn werk nu al behoorlijk versnelt.

Zulke robots - complexe software die wordt bestuurd door krachtige computers - gaan te werk als onvermoeibare en onbevooroordeelde superonderzoekers. Ze analyseren enorme chemische, biologische en medische gegevensbanken en hele volumes wetenschappelijke verhandelingen. Ze doen dat veel sneller dan mensen en brengen nieuwe biologische doelwitten en potentiële geneesmiddelen aan het licht.

Bij klinische tests in Sheffield leverde onlangs één kandidaat-geneesmiddel dat werd geïdentificeerd door AI-machines veelbelovende resultaten op bij het voorkomen van motorneuronenceldood en het uitstellen van de ziekteaanvang.

Mead wil zijn werk in december voorstellen tijdens een medische bijeenkomst en beoordeelt momenteel plannen voor klinische tests.

Hij en zijn team in Noord-England zijn niet de enigen die gaandeweg de capaciteit van AI ontdekken om de complexiteiten van ALS te verhelderen.

In Arizona vond het Barrow Neurologisch Instituut in december vijf nieuwe genen die gekoppeld zijn aan ALS met behulp van de Watson-supercomputer van IBM. Zonder deze machine zou de ontdekking volgens de onderzoekers waarschijnlijk jaren in beslag hebben genomen in plaats van enkele maanden.

Mead gelooft dat ALS rijp is voor AI en machinaal leren dankzij de snelle expansie van genetische informatie over de aandoening en het feit dat er goede testbuis- en dierenmodellen bestaan om kandidaat-geneesmiddelen te evalueren.

Dat is dus goed nieuws voor ALS-patiënten die op zoek zijn naar betere behandelingsopties. Tot de beroemdheden die aan ALS lijden behoren Lou Gehrig, van 1923 tot 1939 honkbalspeler bij de New York Yankees; acteur en toneelschrijver Sam Shepard, die afgelopen maand overleed; en Hawking, een zeldzaam voorbeeld van iemand die al decennia met de ziekte leeft.

Als het onderzoek nieuwe geneesmiddelen blijft opleveren, betekent dat een opzienbarende overwinning voor AI bij de ontdekking van geneesmiddelen, wat de perspectieven zou verruimen van een groeiend aantal nieuwe ondernemingen die zich toespitsen op de technologie.

Deze ondernemingen gaan uit van de premisse dat hoewel AI-robots wetenschappers en clinici niet zullen vervangen, ze toch tijdwinst zouden moeten opleveren door nieuwe geneesmiddelensporen vele malen sneller te traceren dan conventionele processen.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Reuters

AI-startersonderneming die wordt gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar gooit de farma-industrie stevig overhoop

13-09-2017

(verkorte versie)

BenevolentAI, Artificial IntelligenceBenevolentAI verzamelde onlangs 128 miljoen euro en wordt getaxeerd op 1,6 miljard euro. Hun opzet? Nieuwe artificiële intelligentie (AI) loslaten op al gepubliceerde academische verhandelingen om nieuwe ontdekkingen te doen.

"Opmerkelijk aan de farmaceutische industrie is dat 95 procent van wat ze onderneemt faalt", zegt Jackie Hunter, directeur van bio-informaticastartersonderneming BenevolentAI. "Hoewel deze industrie op bewijsmateriaal gedijt, gebruiken we daar in werkelijkheid weinig van. Elke 30 seconden verschijnt er een nieuwe verhandeling. Er zijn massa's informatie beschikbaar die gewoon niet worden gebruikt voor de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen." Maar misschien gaat dat nu veranderen.

Om dit probleem aan te pakken gebruikt BenevolentAI artificiële intelligentie om biomedische informatie aan te boren en te analyseren. Dat gaat van gegevens over klinische tests tot academische verhandelingen. Met behulp van deze benadering kan BenevolentAI bijvoorbeeld moleculen identificeren die gefaald hebben bij bepaalde klinische tests en voorspellen hoe diezelfde samenstellingen efficiënter kunnen zijn voor andere ziektes.

"Veel samenstellingen worden in het ziekenhuis getest op vrijwilligers voor een bepaalde ziekte en falen omdat de hypothese verkeerd was", aldus Hunter. "Ons systeem levert onbevooroordeelde hypotheses. We kunnen er een bepaalde molecule uitpikken, een nieuwe ziekte als doelwit kiezen en meteen overgaan tot een klinische test zonder dat we alle vroege tests opnieuw moeten doorlopen." ...

Momenteel onderzoekt de onderneming nieuwe potentiële therapieën voor ALS en plant ze volgend jaar een klinische test met een nieuwe molecule die ze zelf ontwierp. "Toen we zochten op ALS, leverde ons systeem een ranglijst van hypotheses", zegt Hunter. "Het systeem is niet altijd 100% accuraat en het eindresultaat is dan ook een combinatie van de systeemresultaten en de inzichten van de wetenschappers." In het geval van ALS selecteerde BenevolentAI vijf nieuwe samenstellingen en testte die uit op celculturen met de motorneuronenziekte. "Eén daarvan slaagde niet, drie deden het goed en één bijzonder goed", aldus Hunter. "We hebben een organisatie die de hele systeemketen omvat, zodat we het hele spectrum van basisonderzoekswetenschap tot klinische tests kunnen bestrijken."

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Wired

Share